Blogg - klicka på rubriken på varje inlägg för att kommentera eller gilla.

24. feb, 2020

Om vi lyckas med att hindra klimatkrisen och all miljöförstöring så kanske vi kan rädda mänskligheten. Men i all ödmjukhet kan vi inte inbilla oss att jorden kommer att dö före oss. Jorden kommer att klara sig. Säkert enormt mycket bättre efter att vi har utplånat oss själva.

Lever vi i en Armageddon-film? Är det så att vi behöver, och kommer att, utplåna oss själva för att det äntligen skall kunna spira lycka och harmoni på denna jord? Det är omöjligt att säga, men visst är vi på god väg? Vem vet den stora planen? Kanske är vi bara skurkarna i den här katastroffilmen. Det lyckliga slutet väntar när vi är borta.

Det låter grymt och pessimistiskt. Men är det inte alltid så skurken i filmen har det? Den har sina motiv och sitt sätt att se på verkligheten. Ovetande om att den faktiskt är antagonist. Precis som vi.

Jag samtalade nyligen med en mycket klok man. Vi diskuterade naturens och djurens fantastiska anpassningsförmåga. Deras följsamma sätt att leva i balans, vare sig de vill eller inte.

”Det är endast människan som begåvats med makten att rubba sin egen balans”, sa mannen.

De där orden fastnade hos mig. Så sanna. Det är bara vi som är tillräckligt intelligenta och civiliserade att vi klarat av att förstöra balansen och harmonin med allt annat liv på denna jord. För att sluta vara skurkar kanske vi måste vända om, backa, och återgå till det enkla, det som passar ihop med resten av jorden.

För om vi skall fortsätta pressa in verkligheten i vår lilla föreställning om hur det borde vara, om vi tänker tävla om herraväldet, så kommer jorden alltid att vinna.

10. feb, 2020

I ett dygn har jag äntligen fått umgås med Ewa. Det var länge sedan vi sågs, och vi har verkligen saknat varandra. Två skrivarsjälar glömmer aldrig varandra, har liksom förmågan att söka sig till varandra och njuter bredvid varandra.

Det finns en djup förståelse för att vi plötsligt försvinner bort i andra världar och börja umgås med låtsaskaraktärer. Sedan kommer vi tillbaka till verkligheten och fortsätter där vi tog en paus. Ibland drar vi iväg på fantasiäventyr tillsammans också. Triggade av något vi sett eller en situation vi stått inför. Det låter kanske lite knasigt, men det är just den lilla sidoeffekten som gör skrivarmöten med Marwa-förlag så underbara. Visst har vi praktiska punkter att gå igenom också, så som hur året varit och hur planerna ser ut för framtiden. Även egen tid för skrivande finns med bland programpunkterna. Men det är just den där konstanta glimten i ögat som gör hela resan och mötet.

Nu har jag kommit hem efter 24-timmars kryssningen med förlaget och mitt varmaste minne är att med Ewa är det inget konstigt att se en plot för en bok runt varje hörn, att spritta till och börja kladda ner anteckningar i tid och otid. Eller att plötsligt bara vara helt okontaktbar, eftersom jag då har checkat ut från verkligheten och har en inre dialog med mina uppdiktade vänner i en annan värld. 

Allt är ok och helt underbart.

Life is great!😀

5. feb, 2020

Jag har just hälsat på i en annan värld. En magisk plats full med allt du kan tänka dig. Monster, rymdskepp, medeltida ölkrogar, magiska portaler, häxor och mycket mer. 

Fantastikbokhandeln i Uppsala är ett ställe där jag omedelbart drabbas av trivsel och beundran. Trivsel, för att den lilla bokhandeln är just det - trivsam. Beundran, för bokhandelns föreståndare Klas Augustsson, som tveklöst följer sitt hjärta, väljer att göra det han brinner för, och vågar.

Jag är nog inte ensam. Många kommer att upptäcka juvelen i gränden och träffa företagaren med en själ som brinner för sina kunder. Det är underbart att möta en person som inte driver sitt företag främst för vinst och förmögenhet. Utan för sprida sin passion till andra. För att andra ska få njuta av det som verkligen är njutbart. Läsning och fantasi!

Tack, Klas, för att du vågar. Din bokhandel kommer att stråla!

Om du som läser detta har tid en dag när du knallar genom Uppsala, besök denna lilla skatt.  

😀 Nedan finns en länk till den magiska platsen. 

Fantastikbokhandeln

24. jan, 2020

Jag har fått tillåtelse att lägga ut den här fina bilden på Eva och Elisabeth. Två trogna läsare som kom tidigt till en av mina föreläsningar för att få sitta bekvämt längst fram.

Detta var på Alunda bibliotek där jag träffade ett gäng härliga människor och berättade fritt om livet, skrivande och böcker. Avslappnat och behagligt. 

Det är en skön känsla att möta personer som lever sig in i mina historier lika mycket som jag själv gör. Det är som om vi har en egen liten värld, där vi kan träffas och uppleva äventyr tillsammans. 

Jag får ideér och inspiration av alla jag möter. Kanske du har en idé och en värld du skulle vilja se i bokform? Flera av de som var på föreläsningen är själva sugna på att skriva, så nu har det såtts ett frö om att hålla en skrivarkurs hos mig.

Vi får se! 😉 

13. jan, 2020

Satt för en stund sedan på en föreläsning med Simon Stålenhag på Uppsala stadsbibliotek. Trodde jag skulle hinna med att äta lite innan eftersom eventet började kl 18 men var smart nog att titta in på biblioteket för att kolla läget ca 17.17. Blev kvar, och maten fick vänta, för jag kom just innan det blev fullsatt och dörrarna stängdes kl 17.20. 

En härlig timme lyssnade vi på, och skrattade med, Simon som berättade om hur lite livserfarenhet han har, om familjen och spelande, om konsten i olika spel. Så intressant och underhållande. Sin egen konst kallar han folkhemsscifi. Av sina fantastiska målningar, där han blandar minnen från sin egen barndom i Sveriges småstäder med futuristiska inslag a la Star wars, har han gjort böcker med storyline som inspirerat till dataspel. Nu skall Hollywood göra TV-serie av hans bilder. Det skall bli spännande att se. 🙂

Om du inte känner till Simon och hans annorlunda och fantastiska skapelser så ta en titt i länken nedan. 

Simon Stålenhag

Ha en härlig vecka!

😀