24. dec, 2016

Ny jultradition?

I dessa dagar överöses sociala media av åsikter om traditioners vara eller icke vara. Vissa säger att traditioner skapar trygghet andra säger att de är helt onödiga. Faktum är att traditioner är väldigt individuella och vi formar dem utifrån det vi tycker skapar glädje och trygghet för oss själva. Jag finner trygghet i förändring – är det då en tradition? Att göra något nytt varje jul eller utvecklas på något sätt vid varje högtid. Idag har vi lagt till en tradition till vårt julfirande. Något som många andra skulle må gott av att prova på och som jag varmt rekommenderar– om ni vill.

Utanför vår lokala ICA-butik sitter ofta Mariana och hennes man Florin och tigger ihop till familjens överlevnad. Barnen bor med sin mormor i Rumänien och det enda sättet för dem att ha råd att behålla sitt lilla hus där är att Florin och Mariana kommer till Sverige och tar små ströjobb och ber om hjälp. I Rumänien finns varken hjälp eller jobb att få. Florin har nu åkt hem till barnen över julhelgen, men Mariana hade inte råd att ta bussen hem. Hon sitter själv. Så vill ingen ha det.

Därför firade hon jul med min familj i år. Vi har gott om mat, presenter och kärlek och hon är välkommen att dela det med oss. Det var fantastiskt mysigt att få tillbringa julafton med henne och efter mycket teckenspråk och lite knackig engelska fick vi, under en trevlig middag, veta hur man firar julen i hennes hemland och hur hennes familj har det. Är det inte det som julen egentligen står för? Att dela med sig. Hjälpa, umgås och visa kärlek. Och det är inte svårt att göra någon glad. Efter mycket skratt och skoj skjutsade jag henne sedan till bussen som tog henne till härberget där hon ska spendera natten. Tack Mariana för en fin och speciell jul med dig!❤