30. mar, 2017

En värld i dina händer

På bussen läser jag. Lite stressad att bli färdig med boken, men ändå inte för stressad för att då och då uppfatta vad som sägs omkring mig. ”Så här mycket trafik brukar det inte vara på söndagar” , ”Kan jag få tidningen där?”, ”Yes, nu lyckades jag gå upp en level”, ”Den där attraktionen på Grönan, den med stjärnan, den är alldeles ny. Helt ny. Den är ny alltså.”

Jag tittar upp och ser att vi närmar oss. Perfekt, jag har precis läst klart och kommit tillbaka från Neil Gaimans fantastiska värld av Amerikanska gudar. Ewa kommer att älska den boken!

Jag tänker på Ewa och ett leende sprider sig över mina läppar. Det här kommer att bli en bra kryssning. För även om inte föreläsningarna skulle hålla måttet eller om kryssningen i övrigt blir en besvikelse så kommer det att vara värt det eftersom jag får träffa Ewa igen. Det finns så mycket jag vill berätta och så mycket jag vill veta.

”Jag lovar den är helt ny. Attraktionen med stjärnan.”

Äntligen kliver vi av bussen och tar oss in i terminalen. Jag möts av en strålande leende Irene som står framför Litteraturkryssningens roll-up och allt därefter är bara glada skratt och omfamningar. Till slut dyker även Ewa upp och vårt möte blir precis lika härligt som jag förväntat mig.

En färja är en färja, och fantasy- och skräcknördar som vi är så kommer ofelbart läskiga och makabra historier om färjor på tal. Jag lämnar över Neil Gaiman i Ewas varsamma händer och hennes ögon glittrar till. Jag tror hon har ännu längre ”att-läsa” lista än vad jag har, men just den här världen har hon längtat efter.

Hur som helst visar sig upplägget och föreläsningarna på litteraturkryssningen vara väl värt vår tid, även om det känns som vi skulle kunna åka en vända till och bara prata med varandra.

Kul att träffa andra med både långa ”att-läsa” och ”att-skriva” listor. Nu skall jag plocka upp nästa värld att läsa från min lista.