Blogg - klicka på rubriken på varje inlägg för att kommentera eller gilla.

13. jan, 2019

I morse delade vi taxi från hotellet till Sydney Airport med en trevlig herre från Melbourne som skulle till Thailand. Vi själva tog flyget till Nadi på Fiji. Så snart vi klev av möttes vi av skönsång och en massa glada ansikten som sa ”Bula” (betyder liv, god hälsa, lycka). Därefter var det dags för dagens stora utmaning – att hyra bil, köra två timmar i vänstertrafik för att komma fram till Crusoes retreat, där jag tydligen lyckats boka något slags boende. Det var jag som frivilligt anmälde mig att köra. Har ju klarat mig sex dagar på Irland tidigare och tror visst att jag kan det där. Vi kom ut ur Nadi utan större problem, trots vägarbeten och dylikt. Sedan finns det inte så mycket mer att välja på. Ön är inte stor, med berg i mitten, så den enda vägen går i stort sett längs kusten runt hela ön. Man får bara se upp och stanna till för hundar, hästar och kor som vandrar lite som dom de vill. Efter två timmar har vi kört nästan runt halva ön och ser en skylt där det står Crusoes retreat, med en liten extra text ”Best kept secret in Fiji”. Där borde vi ha anat oråd. Vägen vi svängde av på ledde inte in på något resort. En knölig, smal grusväg förde oss upp i bergen. Upp och ner, runt bergskammar och ner i dalar. Jag var övertygad att vi kommit fel. Micke njöt i fulla drag, satt och skrattade och lovade att det här helt säkert var rätt. Herregud, vad har jag bokat för något? Till slut, efter fyra kilometer, öppnade sig ett paradis för oss! Vi bor i bungalowen på bilden och utsikten är därifrån. I love Fiji!

7. jan, 2019

... är vägen in i boken. Och den är så viktig.

”Katten satt på mattan” är inte början till en berättelse. Det är däremot ”Katten satt på hundens matta”. John le Carré

Jag förstår precis vad han menar. Den första meningen är ett påstående, vilket som helst. Men den andra meningen är ett påstående med en förväntning. Man kan ana en annalkande konflikt och det lockar till att fortsätta läsa.

Hur skall jag lyckas få till en sådan brilliant första mening? En lockelse som återkommer genom hela texten för att fängsla läsaren. 

Jag vet inte. Min idé om hur jag skall klara det är att bara skriva på och att under resans gång då och då titta på min första mening. Ändra den. Förbättra den. Fortsätta skriva. Skriva klart. Ändra första meningen igen. Redigera. Förbättra första meningen igen. Korrekturläsa. Och justera första meningen en sista gång.

Så viktig tror jag att den är. Så viktigt är hela första stycket.

Ingen press.Gråter

Hur som helst är därför första steget att skriva ner någonting som jag senare kan ändra.

Skönt, då vet jag i alla fall hur jag skall börja. Och det behöver inte vara perfekt första gången.

Hjärta

30. dec, 2018

Det här har varit en av de lugnaste jularna någonsin. Jag är på gränsen till uttråkad, vilket är bra. För är det något jag behöver träna på så är det att ta det lugnt och inte göra någonting. Kan man då säga att jag har legat i hårdträning? Hur som helst har det varit nyttigt för mig. Det riktigt kliar i kroppen att ge mig i kast med ny projekt.

Först ut är förstås vår förestående långresa. Mannen och jag åker till andra sidan klotet i januari och vi skall testa det mesta under sex veckor. Både strandhydda på en söderhavsö, MC-tur genom Nya Zeeland, back-packer-bussar och lyxkryssning. Och all packning skall få plats i varsin ryggsäck - det blir en utmaning. 

Cool

När vi kommer tillbaka skall jag genast börja skriva del tre om Ylvette och hennes livsresor. Samtidigt kommer jag att förbereda lansering och boksläpp av del två: Mellan Silverbibelns rader. Den kommer ut i mars/april 2019.

Dessutom skall andra volymen av Novellhotellet publiceras ungefär vid samma tid. Min novell i samlingen måste därför finslipas. 

Ja, första halvåret 2019 vet jag precis vad jag skall göra. Och andra halvan löser sig nog den med.

Hoppas att det blir ett lyckat år med mycket glädje och kärlek - för oss alla!

Gott Nytt År mina vänner!

Hjärta

22. dec, 2018

Min söta brorson var hos mig häromdagen. Skönt att jag fick den stunden med honom eftersom vi tyvärr inte får fira julafton tillsammans. Vi bakade ett litet pepperkakshus och ställde i ordning det obligatoriska tomtelandet på ena köksbänken. Mysigt och juligt. Här finns allt från fina handmålade porslinstomtar till en samling flirtkulor och piprensare som de nu vuxna barnen satte ihop under småskoleåldern. Allt har sin plats och sin charm. 

Så nu är allting klart ... nästan. Jag har sparat lite godistillverkning till idag och imorgon, annars kommer jag att bli tokig av att bara vänta på julen. Ska även gå igenom lite virtuella skrivarkurser jag har sparat. Eftersom inspirationen att skriva lyser med sin frånvaro är det ett perfekt tillfälle att gå igenom lite gammalt kursmaterial. Det kommer säkert at trigga lusten. 

Jag är dock inte så orolig för att jag inte skriver så mycket just nu. Någon gång måste man ju få vila även från det, och julen är en bra tid för vila. Dessutom kan jag inte fokusera eftersom jag är så exhalterad inför resan i januari. Så skrivandet får nog vänta tills jag kommer hem igen i slutet av februari. Fram tills dess blir det nog mest stödanteckningar av idéer. Och självklart funderingar och fantasier - men de finns ju alltid där och tar aldrig vila. Som tur är.

Ha en riktigt God Jul och njut så mycket det bara går!

Hjärta

 

16. dec, 2018

Jag är en sådan person som gärna gör listor. Listor när jag skall handla, listor för mina framtidsplaner, och att-göra-listor varje dag. Det kan bli stressande då listorna har en tendens att bli lite för långa ibland.

Botemedlet är inte att sluta göra listor - jag har försökt och det går inte.

Däremot kan jag hjälpa mig själv genom att lägga in alla viktiga saker i listan, även att vila och att läsa en bok. Just över julen i år har jag bestämt att det skall bli ett särdeles behagligt och lugnt tempo. Därför är regeln att det får finnas max fyra punkter på mina dagliga listor, varav två är vila och läsa. Kan man ha det bättre?

Hoppas att även du lägger in vila och läsning i din dagliga agenda. Hjärta