Huden "äter"

Hur kan jag ta hand om min hud på det bästa sättet utan att det kostar en förmögenhet? Kan jag lita på marknaden? Vad kan jag göra själv och hur svårt är det?

Hudvård är enkelt och roligt. Du kan göra så mycket med det du redan har hemma – i ditt skafferi.

Det finns inga mirakelkrämer. Huden är en spegel av hur vi har levt tidigare och hur vi idag lever våra liv. Hur vi mår, allt vi äter, har på oss, andas, smörjer in och tvättar oss med visar sig förr eller senare i huden. Nyckeln till en frisk, vacker hud kommer både från insidan och utsidan. En kräm kan inte hjälpa vår hud om vi stressar, sover dåligt, äter halvfabrikat med onaturliga tillsatser, tvättar oss för ofta och ersätter hudens naturliga smörjande effekt med petroleumbaserade krämer. En fin, naturlig och ekologisk kräm kan bidra till en vacker hud om alla delar i ett hälsosamt liv tas med. Tänk på att ”huden äter”. 50-60% av det vi smörjer på huden kommer in i kroppen. Alltså borde vi tänka att vi ska kunna äta allt vi tvättar oss eller smörjer in oss med.

Olika typer av växtoljor kan användas både som rengöring och vård och skydd. De har många fina funktioner och i rengöringsfasen är de oersättliga då de tar bort smuts men inte skyddet i huden.
- Solros, Oliv, Sesam, Aprikoskärn, Tistel, Argan är några riktigt bra oljor till rengöring.

Min egen Hudvårdskurs

Ladda gärna ner den här gratis informationen och använd dig av recept och tips i vardagen.

Ju mer fukt och vatten man blaskar på huden, ju torrare blir den. Man blir dessutom lätt förvirrad om det förekommer ett fetare parti i den sk. t-zonen, där man har lite större porer. För att få balans i den torra och/eller blandhuden utgår man alltid från att först lösa den torra huden och det torra ytskiktet. Därefter kan man börja stimulera huden at bli mindre fet och mer "ren" i porer osv.

Örter som får ligga på huden i ett omslag är ett effektivt sätt att mjuka upp huden, ta bort torrhet, lindra och dämpa rodnad och inflammation, motverka och minska uppkomsten av pormaskar,finnar & acne.

Ex. Lavendel - används mot torr och känslig eller blandhy.

eller Nässla - används mot finnar eller pormaskar.

Lägg i kokhett vatten och låt dra så att det bildas ett "te". Använd en tvättlapp eller en sönderklippt handduk och doppa i vätskan, vrid ur och lägg den fuktiga, varma lappen på ansiktet. Gör detta med fördel innan du applicerar ansiktmask, så att huden blir varm och öppen.

Om huden inte har några andra problem eller känsligheter mer än att den känns åldrad, livlös och trött, så finns det bra knep som kan pigga upp och ge liv åt huden. En rengöringsmassage med borste fungerar utmärkt: stryk lite ekologisk olivolja över det fuktiga ansiktet. Ta sedan en mjuk rakborste eller dyl. och löddra upp den ordentligt med en fin naturtvål. Borstmassera från halsen och upp över ansiktet i lugna cirklande rörelser, se till så att det löddrar lite på huden. Låt den här så kallade tvålmasken sitta någon minut och torka sedan bort med en våt tvättlapp som får sköljas flera gånger. Applicera lite naturlig ekologisk ansiktskräm/ansiktsolja över den fuktiga och rena huden.

Du kan göra en enkel och magisk ansiktsolja av avokadoolja med några droppar eterisk olja av lavendel i.

Att dricka en kopp rosmarinte eller rödklöverte varje dag är bra för cirkulationen och anses motverka och förebygga en negativ åldersprocess i våra celler. Njut!

varmaste hälsningar,

Ulrika

certifierad ekologisk hudterapeut sedan 2012.