Femte Dagen

Publicerad av Marwa Förlag

Här kan du köpa den: webbutik

Tänk dig – att vakna en morgon, utan något minne, utan något namn. Anklagad för något du inte minns att du gjort, med ett sår i bakhuvudet.

Tänk dig – att vakna nästa morgon, som en annan person, men med minnet av den du var igår. Med samma sår i bakhuvdet.

Tänk dig- att vakna på den tredje dagen fast nästan fyrahundra år senare, med de andra två liven i minnet och med samma sår.

Detta är Ylvettes första dagar. Hon inser snart att såren inte tillkommit av några olyckor och att alla hennes liv är i fara. Mystiska meddelanden leder till en hemlighet som genom århundradena spelar en lika upplysande som farlig roll. För att lösa gåtan måste Ylvette genomleva tre liv under fyra dagar utan att veta vem som går att lita på. Under varje liv och dag kommer hon närmare en motståndare mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig. När den femte dagen kommer avgörs hennes öde.

 I Femte dagen får vi följa ett intrikat pussel som sträcker sig över fyra århundraden. Boken har hyllats som en alternativhistorisk spänningsroman som förutom hög underhållningsfaktor även lockar till eftertanke om tid och liv i samspel. 

Svenska Böckers recension

Jag tror vi har en svensk motsvarighet till Dan Brown! Vilket fantastiskt upplägg på historien! Spännande, fartfyllt och aldrig långtråkigt. Ulrika har skrivit en underbar bok som jag läste i nästan i ett svep. Svårt att lägga ifrån sig helt enkelt! Kanondebut Ulrika!

Betyg: 4,5 / 5 från Svenska Böcker

Recension från Marias Bokhylla

Den här boken har lite av varje. Ett historiskt mysterium, en kvinna – tre liv, svek och lögner. Jag gillar hur Amador har byggt upp den här boken. Vi får följa tre kvinnor under tre århundraden- Ingeborg på 1600-talet, Catarina på 1700-talet och Ylvette på 2000-talet och gemensamt har de mysteriet, och att de egentligen är samma person...

Betyg 4/5 från Marias Bokhylla

Recension från Jenniesboklista

Fascinerande, gripande och skickligt skriven!

Betyg 4/5 från Jenniesboklista.com

”Femte dagen är en tvättäkta bladvändare som har allt, och lite till, som förväntas av en riktigt vass spänningsroman. En fascinerande och väldigt välskriven roman som tar dig med på ett oförglömligt äventyr där inget är vad det verkar vara. Femte dagen är den första boken på väldigt länge som jag inte kunde lägga ifrån mig förrän jag läst ut den.” – Monie Szabo, Fjäderpennan.

 

"Ulrika Amador är Sveriges Dan Brown. Storyn har precis samma stuk och känsla. Det är mystiska, letandet, dolda fack, hemliga dokument och ledtrådar på udda kusliga ställen. Det farliga som lindar sig runt allting och känslan av förfäran... Gillar man äventyr och spänning ska man definitivt läsa den här boken! Den är genial och ensam i sitt slag. Tack Ulrika för en helt ny läsupplevelse!" - Personality Blogg

 

Läsarnas kommentarer

Jösses Ulrika vilken bra bok du skrivit!!! Jag har sträckläst hela helgen, den blev ju spännande redan på sidan tre! När kommer nästa? KRAM till dig- Mari Pettersson

Vilken fantastiskt bra bok du har skrivit 😊 En riktig sträckläsning blev det, och önskar att den inte vore slut. Vilken fantasi du har. En bok helt i min smak. Spännande och med historisk fakta. Är på riktigt jätteimponerad. Och det här är första boken du ger ut - Vivi Ekenberg

Tack så mycket för boken, den kom igår och jag har precis läst klart den. Jag blev fast och fängslad från första stund. Helt underbar story, helt i min smak. Tidsresor, vetenskap/historia blandat med spänningen är precis vad jag älskar att läsa. Jag vet inte mer hur jag ska sätta ord på din fantastiska bok. Mycket bra och önskar dig fortsatt framgång i skrivandet.- Catharina Eneroth

Nu har jag sträckläst din bok, det fanns liksom inget alternativ!Den femte dagen är bland det bästa jag läst! Tack för upplevelsen!-Freddie Eriksson

Det gick fort, alltför fort. Spännande. Blev nyfiken på att återknyta kontakten med de gamla tänkarna. De parallella världarna är jag inte främmande för. Man vet inte riktigt hur många man är i rummet från ena stunden till den andra... Hade velat umgås med karaktärerna lite längre. Du skriver fantastiskt!! - Monica Carlsson

Läste precis ut din bok! Helt underbar var den! Bra skriven och sjukt spännande!
Många kramar och lycka till med det fortsatta skrivandet! - Viktoria

Jag läste den två kvällar i rad (sent blev det) och slås verkligen av hur du får allt att hålla ihop. Verkligt suveränt hantverk! Och idén är så himla strålande, jag har aldrig någonsin läst något liknande. - Anna Helgesson

Olika liv en gemensam nämnare. Femte dagen är en spännande tidsresa genom Stockholm, i mitten står en tjej som vaknat upp efter en olycka och inte kan minnas vad som hände. Ulrika Amador är duktig på att måla upp världen och även skillnaden i tid och kultur, hon få karaktärerna att kännas verkliga och intressanta. En spännande bok att rekommendera.
- Jenny Fikke

Allt har Ulrika fått med, dofterna, människorna, miljöerna, kläderna, stämningen... utan att det känns för påträngande. Lätt läser jag vidare och har svårt att lägga ifrån mig boken.
Vem är ond och vem är god? Vem kan själen lita på under de olika århundradena? Är det en vän, eller en fiende? Allt får sin förklaring och är inte alltid som det ser ut att vara.
Jag kan inte ge annat än högsta betyg till den här berättelsen, för den är otroligt bra. Läs den! - Kim M Kimselius

Bok och Filmtips - från MysteryKarin

Femte dagen är en underbar spänningsroman som min vän och författarkollega Ulrika Amador debuterat med i år. Handlingen kretsar kring den unga kvinnan Ylvette som tappar minnet efter en svår olycka. När hon kommer till medvetande igen, upptäcker Ylvette att hon lever tre parallella liv. Dels som sig själv, men också som den felaktigt dödsdömda Anna och den klipska adelskvinnan Catharina.
Ju mer Ylvette får reda på om sig själv, desto mer gastkramande blir det. Innan olyckan arbetade hon med jakten på ett dokument kallat Femte dagen, en del i skriften De två världssystemen, som Descartes och Galileo författat. Ett dokument som främmande människor skulle döda för att dölja.
Ulrika Amador har verkligen lyckats få till en dunderdebut. Jag kan inte lägga boken ifrån mig, för känslan av utsatthet och hot är så fängslande. Ylvette vet inte vem hon kan lita på, och det blir extra tydligt vilken skräck hon känner när hon inte minns sin pappa och syster.
Jag ser fram emot att läsa mer av Ulrika Amador i framtiden

MysteryKarin